Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe)

Spread the love

Błonnik

Błonnik


Błonnik pokarmowy, zwany też włóknem pokarmowym to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym pochodzenia roślinnego, które nie są trawione w przewodzie pokarmowym człowieka. Chociaż błonnik nie ulega trawieniu, to spełnia on istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Błonnik występuje w naturze pod wieloma postaciami, choć jego zasadniczy charakter rozróżnia się ze względu na rozpuszczalność w wodzie: rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny:

Frakcja Rozpuszczalność w wodzie Główne źródła Rola w żywieniu
Celuloza Nierozpuszczalna Warzywa, owoce, ziarna zbóż Usuwa zaparcia, stabilizuje poziom glukozy we krwi, ogranicza przyrost masy ciała, zapobiega powstawaniu nowotworów okrężnicy, wiąże wodę i zwiększa ilość usuwanych odpadów, pomaga w wypłukiwaniu toksyn i ubocznych produktów przemiany materii w przewodzie pokarmowym, zmniejsza uczucie głodu (pęcznieje w żołądku)
Pektyna Rozpuszczalna Owoce Obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje gospodarkę kwasów żółciowych, chroni przed nowotworami i powstawaniem kamieni żółciowych, zmniejsza uczucie głodu (pęcznieje w żołądku)
Hemicelulozy Rozpuszczalne obojętne hemicelulozy; nierozpuszczalne hemicelulozy ekstrahowane z roztworów kwaśnych Ziarna zbóż, otręby Usuwają zaparcia, obniżają przyrost masy ciała, zapobiegają powstawaniu nowotworów okrężnicy
Lignina (drzewnik) Nierozpuszczalna Ziarna zbóż, „zdrewniałe” warzywa Usuwa nadmiar kwasów żółciowych i cholesterolu pokarmowego, usuwa zaparcia, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych i powstawaniu nowotworów końcowych części układu pokarmowego
Gumy i śluzy roślinne Rozpuszczalne Wodorosty, nasiona, substancje wydzielane przez rośliny Obniżają poziom cholesterolu i glukozy we krwi, powodują powstawanie uczucia sytości

Prawdziwy błonnik to na przykład otręby pszenne, czyli to, co się usuwa z ziarna pszenicy przed jej mieleniem. Inne bogate w błonnik, a ubogie w węglowodany (strawne), produkty to brokuły, kalafior, seler, sałata i orzechy.

0″;
$i = 0;
while ($myrow = $wpdb->get_row ($query, ARRAY_N, $i)) {
$groups[] = $myrow[0];
$i++;
}
$groups[] = 'Dowolne';

$columns = array (’Produkt', 'Węglowodany', 'Błonnik', 'Błonnik/Węglowodany');
$group = str_replace (’Dowolne', '%', $_POST[’grupa']);
if ($group == ”) {
$group = '%';
}

$product = $_POST[’produkt'];

$query = „SELECT Produkt, Węglowodany, Błonnik, FORMAT(Błonnik/Węglowodany,1) FROM `$table` WHERE Błonnik > 0 AND grupa LIKE '$group' AND Produkt LIKE '%$product%'”;

$order = $_POST[’order'];
if ($order == ”) {
$order = 'Produkt';
}

if (mb_substr($order, -1) == '↑') {
$order = mb_substr($order, 0, -2);
$desc = 'DESC';
} elseif (mb_substr($order, -1) == '↓') {
$order = mb_substr($order, 0, -2);
}

$query = „$query ORDER BY $order $desc”;

$i = 0;
while ($i <= sizeof ($columns) - 1) { if ($order == $columns[$i]) { if ($desc == '') { $columns[$i] = "$columns[$i] ↑"; } elseif ($desc == 'DESC') { $columns[$i] = "$columns[$i] ↓"; } } $i ++; } $products = $wpdb->get_results( $query, ARRAY_N ); ?>

Tabela zawartości błonnika i węglowodanów

Wybierz grupę produktów spożywczych i/lub wpisz fragment nazwy:


' . $groups[$i];
echo '';
$i ++;
} ?>


';
$j = 0;
while ($j <= sizeof ($columns) - 1) { ?>



'; ?>

Ostatnia aktualizacja: get_row ($query, ARRAY_N);
echo $myrow[12];
?>
Ilość pozycji: 0″;
$myrow = $wpdb->get_row ($query, ARRAY_N);
echo $myrow[0];
?>

Komentowanie jest wyłączone.